Seglingen
Tillsammans med mig, Thomas Bindzau – en erfaren seglare och trygg agil coach – får ni en härlig upplevelse och verktyg för att utvecklas vidare. Konceptet passar både nya team som behöver hitta effektiva sätt att samarbeta och erfarna team som vill ta nya steg i sin utveckling.
Agil övning
En segling med Sea Agile kan vara en avancerad agil övning om det är vad ert team behöver. Det kan också vara en vanlig teamövning där ni samarbetar, umgås, diskuterar och njuter av havet, naturen och god mat. Som du förstår finns också alla nivåer där emellan, och det är alltid era behov som styr utformningen.
Seglingskonferens
Sea Agile erbjuder även seglingskonferenser om ditt team eller ledningsgrupp vill mötas på ett nytt sätt för att stimulera dialogen och få nya upplevelser. Det går också bra att hyra båten utan skeppare, men för det behövs dokumenterad nautisk kompetens och erfarenhet.
Genomförandet i praktiken
Upplägget för seglingen bestämmer vi tillsammans. Du berättar var ert team står idag och vilka utmaningar ni har framför er. Utifrån din beskrivning tar jag fram ett förslag till genomförande som du får godkänna. Kika gärna igenom det här exemplet på en agil segling om du är nyfiken.
Chartersegling och seglingsutbildning
För dig som vill komma ut i skärgården med kolleger, familj eller vänner för att njuta av hav och natur utan inblandning av agila metoder ordnar vi även charterturer i skärgården. Charterseglingen sker i samarbete med Vind o Vatten, som även administrerar bokningarna. Tillsammans arrangerar vi även seglingsutbildning på alla nivåer.
Skepparen är coachen
Idén med Sea Agile är att kombinera skärgårdssegling med teamutveckling på den nivå som passar er grupp bäst. Jag som driver företaget heter Thomas Bindzau och arbetar även som agil coach och systemutvecklare.
Det finns några saker jag brinner för; utveckling av människor och team, agila arbetssätt och segling. De här tre samspelar fantastiskt väl och utgör tillsammans grunden för Sea Agile. Resultatet av seglingen beror både på er som team och mig som coach. Det är förstås ingen tävling, utan allt handlar om att ni ska utvecklas som grupp och trivas tillsammans på min båt.
Så vem är jag då? För att inte bli långrandig har jag nedan försökt mig på en kort och enkel sammanfattning av mig som agil coach, seglare och person.
Agil bakgrund
- Stort intresse och passion för agila arbetssätt
- Scrum Master och Certified Scrum Professional
- Utbildad agil coach och diplomerad professionell coach
- Van kursledare och instruktör
- Har arbetat agilt i mer än 15 år
Seglingserfarenhet
- Seglat det mesta; optimistjolle, skutor, semestersegling och havskappseglingar
- Sjöscoutledare
- Fartygsbefäl klass VIII
- Utsjöskepparintyg
Som person och ledare
- Lugn och trygg
- Lyssnande och stödjande
- Låter alla komma till tals och vara delaktiga
Om båten
Sea Agiles seglingar genomförs ombord på Shere Khan, en snygg blå Linjett 35. Båten är konstruerad och byggd av anrika Rosättra båtvarv i Stockholms norra skärgård. Varvet är välkänt för sina vackra båtar av hög kvalitet.
Linjett 35 är en perfekt skärgårdsbåt, som med sitt begränsade djupgående kommer in i många naturhamnar. Båten är byggd för att sex personer ska kunna trivas och sova ombord, men det är inga problem att vara upp till 7-8 personer i besättningen, i synnerhet under seglingar på 2-3 dagar eller då övernattning sker på land.
Exempel på en agil segling
Upplägget för seglingen bestäms i samråd med dig som beställare och er som team, men en typisk agil segling kan se ut så här:
Först pratar jag ihop mig med dig som beställare. Jag behöver veta var ni står idag, hur teamet mår och fungerar, hur agilt ni arbetar och hur agil ni vill att seglingen ska vara. När vi är överens om allt bokar vi in datum för seglingen, som normalt tar två dagar och utgår från Svinninge Marina. Ni kan vara 2-7 deltagare och vi seglar i de flesta fall på vardagar från maj till oktober.
Ett par dagar före vår seglats kommer jag och hälsar på teamet för att genomföra korta samtal med alla medlemmar. Syftet är samla historik och bakgrundsinformation för att kunna planera övningar som passar er så bra som möjligt.
Seglingen börjar med att vi på förmiddagen, efter presentation och säkerhetsgenomgång, lägger ut från kajen. Väl till sjöss blandar vi segling med praktiska övningar och utbildningspass. Efter några timmars segling, inklusive en god lunch, tar vi ner seglen och lägger till. Om kvällen ska avslutas med grillning på en skärgårdsklippa i solnedgången eller med party på Grinda Wärdshus är upp till er. Obligatoriskt är dock ett så kallat ”retrospective”, där vi ser tillbaka på vad vi lärt oss under dagen, och vad vi kan tänka på inför morgondagen.
Övernattningen sker antingen ombord (upp till 5 deltagare får plats) eller på något av skärgårdens alla mysiga hotell eller vandrarhem. Efter en lyxig hotellfrukost – eller en mysig och nästan lika lyxig frukost ombord – är det dags för ”daily standup” och avfärd. Liksom under första dagen varvar vi övningar, teori och segling. Sent på eftermiddagen eller tidigt på kvällen är vi tillbaka i hemmahamnen och reflekterar då tillsammans över vad vi har lärt oss och hur ni som team kan använda och dra nytta av det i er vardag framöver.